сервиз на хладилници варна

Старозагорският регион предлага редица възможности за културен туризъм

Много обекти в Старозагорски регион могат да бъдат разработени и да предложат възможности за културен туризъм. Освен обектите в градската част, интересни за туристи могат да бъдат и крепостите в околностите на града.

"Архоелогическите обекти в Старозагорско в по-голямата си част са известни на учените-археолози, но ако се насочим към крепостите, които са открити в региона, става ясно, че някои от тях са напълно унищожени. Все пак част от тях могат да бъдат социализирани и да се съчетае излетът сред природата с посещението на обектите", казва адвокат Георги Георгиев от сдружение "Археологистика" в интервю за Дарик Радио. Целта на сдружението е да бъде установено каква възможност за посещение на всеки един от културно-историческите обекти в региона има.  

"Залогът е голям. Ние имаме десет пъти повече история от Гърция, Македония и Румъния. Тук са били траките, с всички представени племена, имаме и богато присъствие на римляни. В региона са обекти като Кози Грамади", подчертава Георгиев.

Преди време от сдружение "Археологистика" сигнализираха за иманярски набези над недостатъчно проучен от археолози обект в местността Чичек баир край Стара Загора.  

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com