сервиз на хладилници варна

Старозагорската галерия представя ранни карикатури на Чудомир

Хумористичният талант на Димитър Чорбаджийски - Чудомир (1890-1967) представя изложба с ранни негови карикатури, която се открива на 2 септември в Художествената галерия в Стара Загора. Изложбата се посвещава на 125-годишнината от рождението на автора, която се навърши тази година през март.

Всички карикатури се показват за първи път пред публика след тяхното публикуване в списания и вестници в периода 1890-1915 г. Изложбата включва фототипни копия на 130 от ранните карикатури и шаржове на Чудомир, които маркират основните теми, пластично-образното развитие и печатните издания, в които те намират някога място.

Карикатурите, които Чудомир създава и представя в още като студент в Рисувалното училище, са слабо позната част от неговото творчество. През този период той публикува над 500 карикатури в сатиричните издания на ``Барабан``, ``Жило``, ``Въртокъщник``, ``Час``, ``Остен``, ``Цигарен дим``, ``Червен смях``, като само в ``Барабан`` те са около 300. В края на първото десетилетие на ХХ век Чудомир не е само едно от водещите имена в българската карикатура, а и творецът, който започва да оформя идеята за бъдещата вселена ``Нашенци``, която след 30-те години му носи популярността и признанието на няколко поколения, коментира директорът на галерията в Стара Загора проф. Марин Добрев.

Изложбата ``Ранните карикатури на Димитър Чорбаджийски-Чудомир`` може да се види в Стара Загора до 23 септември 2015 година.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com