сервиз на хладилници варна

Старият град в Пловдив с нов шеф

Конкурс за нов директор на Общински институт "Старинен Пловдив" ще бъде обявен скоро, след като вчера настоящата директорка Весела Илиева е получила покана от кмета на града Иван Тотев да напусне поста.

"От 1 февруари Весела Илиева няма да е на работа, разделяме се по взаимно съгласие", цитира вестник "Марица" кмета на града след проведена пресконференция по темата в Пловдив. 

Очаква се коренна промяна и реформи в управлението на културно-историческото наследство - на общинската сесия на 19 януари ще се разглежда новата структура на Общинския институт “Старинен Пловдив” и общинското предприятие “Туризъм”. Институтът ще бъде натоварен с повече функции, например с категоризация на обектите в Стария град. Общината заедно с Куклен и Родопи пък ще кандидатства по европейска програма за разработване на концепция на развитие на туризма. Всички културни събития в Пловдив ще бъдат преразгледани, за да има повече посещаемост и съответно приходи. "Целта е Пловдив да стане събитиен град, да създадем такива атракции, че туристите да се задържат повече от един ден", обяснява Иван Тотев. Очаква се, че в близките дни Античният театър ще бъде предоставен за управление на община Пловдив за десет години. "Това ще ни даде възможност да кандидатстваме по програма “Красива България” с проект до 300 000 лева за изграждане на асансьор за реквизити и ремонт на гримьорните", разказва  кметът. За Античния театър ще бъде направен туристически маршрут, възможно е там да се експонира и музейна сбирка. 
Движението в Стария град и в квартал “Капана”, който също се води групов паметник на културата, ще се редуцира поетапно. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com