сервиз на хладилници варна

Спомени набързо за фестивала "Откритие“

Сигурно много хора, докоснали се до подготовката и провеждането на Международния конкурс "Откритие” във Варна, са си задавали въпроса: "Колко дълго ще издържи?”. За България това е нормален въпрос.

Било доброжелателно зададен, било от злорадство. Просто у нас никой не допуска, че нещо може да се направи, да се развие, че и да стане добра традиция.

Но, както вече всички се убедиха, упоритостта на Доно Цветков създаде, разви и превърна фестивала "Откритие” в добра традиция и пример за успешна практика.

Доно Цветков обаче не може да бъде Доно Цветков, ако не ти звънне днес, да помоли да свършиш нещо за вчера...Та така и с поканата към мен да напиша някой спомен. Е, отпусна ми още един ден, но спомените се оказва, че си имат "чекмедже” в паметта, което, ако намериш, успяваш спешно да открехнеш, но не и да го отвориш широко. Та, с открехнато "чекмедже” се втурвам към една добра идея – 20-те години на вече най-стария и най-утвърден поп фестивал в България да влязат в книга. А такива като мен, докоснали се в даден период до него, да разкажат.

Нали ми вярвате, че не помня годината? Помня, че беше някъде в началото... И Доно беше избрал странните дати от 2 до 5 януари. Всички му се чудеха на решението. По цял свят си е Нова година, всички празнуват, на 1 януари никога и никъде не летят самолети, а на 2 той вярва, че ще се стекат от 10-15 страни хора.  Стекоха се. Участваха. И направиха много, много красив празник.

Гражданите на Варна също не останаха безучастни.  По време на конкурса и другите прояви на фестивала, изпълваха залата на Двореца на културата и спорта и явно бяха доволни от неочакваните празнични концерти.

"Тортата” си имаше и "черешка”. Не само неочаквана, а просто невероятна. Защото като гости на "Откритие” дойдоха изпълнителите на най-популярната и скъпо платена руска поп група "На-на”. За това мога да разкажа повече.

Доно Цветков беше гост на Международния фестивал на изкуствата "Славянски базар във Витебск и там си говорихме колко би било добре "На-на” да гостуват у нас на "Откритие”. На принципа "от опит глава не боли”, ние се обърнахме към продуцента им Бари Алибасов и той взе, че се съгласи. Звучи абсурдно, защото поканата звучеше приблизително така: "Ще се радваме да дойдете, но няма да е лошо да си поемете пътя, пък и за хонорари...”. Така и не разбрах защо се съгласиха. Главният им спонсор после ми каза нещо от типа: "Искахме да видим Варна и "Златни пясъци” през зимата”. Те не само ги видяха, но направиха прекрасен концерт – подарък за немалкото си фенове по Черноморието.

Мисля си още, че група "На-на” дойдоха, защото явно всички те бяха и "луди глави”. Доказателството е в начина, по който пристигнаха.

Пак да повторя – на 1 януари самолети не летят. На 2 януари има един самолет от Москва до София, но ще лети ли, кога ще лети, никой не можеше да каже. Цяла България бе покрита с най-гъстата възможна мъгла. Е, руски самолет, с руски пилоти, ясно е, че ще лети. Но кога и кое летище ще го приеме? До 10 часа вечерта чакахме сведения ще излетят ли. Излетяха от Москва, но до 11,30 не се знаеше къде ще кацнат. София, Пловдив, Варна, Бургас? Стои един автобус на изхода на Варна и чака указание за къде да тръгне. Решихме, че все пак ще тръгне за София. Тръгна, но мъглата не беше само за самолетите. И по пътищата се пълзеше.

Точно помня – мобилни телефони още нямаше, дежурните телефони на летище София даваха "заето” и така до 2-3 часа. Накрая разбрахме, че са кацнали, но къде са "На-на” никой не знаеше. И така до 5 сутринта, когато те пристигнаха в хотела с...таксита.  Бяха успели да разгледат нощна София, да вечерят и да дойдат навреме във Варна. При това много доволни, защото и такситата ни били много евтини, взели им общо само 500 долара...

Днес си мисля, че наистина бяха малко "луди” и слава Богу. На "Откритие” постепенно се появяваха все големи звезди, но вече знаеха къде отиват. А съм убеден, че "На-на” знаеха само, че е Варна и познаваха само Доно и мен. Но изглежда са ни повярвали.

11.11.2011 г., София

Текстът е включен в изданието, посветено на 20-годишнината на Международния музикален поп фестивал "Откритие“,

© Фондация "Откритие“, Варна 2011.

От 18 до 20 май тази година във Варна ще се проведе 21-ият фестивал.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com