сервиз на хладилници варна

Скитски и римски монети от русенския Нумизматичен музей представят във Варна

От 16 юни в Археологическия музей във Варна ще може да се види изложбата "Монетите на скитските царе. Монетите на римската колония Деултум. Двете най-значими научни колекции в света“. Изложбата е организирана от Нумизматичен музей – Русе, фондация "Братя Бобокови” и музея във Варна.

Изложбата се открива на 16 юни от 12,00 часа и ще остане във Варна до края на август.

Монетосеченето на скитските царе е едно от най-загадъчните в западнопонтийския ареал. Интересът на учени и колекционери към него е огромен. Нумизматичният музей-Русе притежава най-пълната и най-значимата в научно отношение колекция от монети на скитските царе в света. Тя включва около 500 екземпляра и дава цялостна представа за всички монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа.

Колекцията е формирана в продължение на много години от братя Бобокови, основатели на Нумизматичен музей – Русе и собственици на компаниите “Приста Ойл” и “Монбат”. Монетите са идентифицирани и регистрирани съгласно действащото законодателство.

Другата колекция – на монети от руините на римската колония Деултум, също е много интересна. Монетите са открити в землището на с. Дебелт, на около 25 км. от Бургас. Монети на Деултум притежават десетки музеи у нас и в чужбина, но най-пълната колекция в света е притежание на Нумизматичен музей-Русе. Тя съдържа 2010 екземпляра и включва стотици монетни типове и варианти.

През римската императорска епоха в Тракия и Долна Мизия монети са секли около 30 града. Сред тях Деултум е единствената римска колония, емитирала свои парични знаци. Дори само този факт е достатъчно основание научният интерес към историята и монетното дело на Деултум да е изключително голям.

Тази изложба разказва историята на колонията на базата на данните, извлечени от монетите. Именно чрез монетите беше установена точната на основаването на колонията – 70 г. от н.е., както и фактът, че през 100-ата година била тържествено чествана 30-годишнината от нейното възникване. Чрез монетите градът е пропагандирал своя статут на привилегирован град, религиозния си пантеон, значимите си архитектурни забележителности (храмове, фонтан), статуите, с които са били украсени неговите площади и монументални обществени сгради, посещенията на римските императори и цезари.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com