сервиз на хладилници варна

Сериозно нещо ли е правописът?

Какво е правописът и как се изгражда сериозно отношение към него е периметър от дейността на учителите. Именно това прави Марияна Рухова, начален учител в VII СОУ "Найден Геров" във Варна, която с привидно неформални средства обяснява това, което понякога доскучава в учебниците, особено ако трябва да се обясни на деца на възраст под 10 години. Изложбата "(Не)грамотните" по нейна идея се радва на голям успех.

Марияна Рухова е преподавател от 32 години. Казва, че си обича професията, защото е успяла да запази у себе си най-ценното - любопитството и любознателността. "На мен самата ми е интересно. А щом на мен ми е интересно, на децата също ще им бъде интересно", споделя Мирияна Рухова. По нейна идея през април тази година във фоайето на  VII СОУ "Найден Геров" е подредена изложба, посветена на българския език. В момента изложбата се намира във фоайето на основната сграда на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, където може да се види до средата на юни. Примерите, казва Марияна Рухова, са взети от интернет, особено от най-популярната социална мрежа. Няма обаче нито една грешка, направена от ученик, защото малките се учат сега и е естествено да грешат. Всички грешки са направени от възрастни.

"Целта ми с тази изложба бе децата да изберат на чия страна да застанат – на страната на грамотните или на неграмотните. Виждайки изложбата, те виждат първо снимка на сгрешената дума или израз и до тях вярно изписаните дума или израз, както и правилото за проверка. Идеята ми хрумна покрай работата. Понякога на децата им става скучно, когато работим с учебника и сметнах, че когато те видят една грешка и до нея изписаното правило, много по-лесно ще запомнят правилното. Изложбата има по-скоро образователен характер",  разказва Марияна Рухова. Най-страшни според нея са грешките, допуснати от институции – в табели или съобщения, с които уведомяват нещо гражданите.

 Изложба на Марияна Рухова за правописа.

"Грешките са неописуемо много. Освен правописни има и стилни, които изключително трудно се поправят, дори и на мен като възрастен човек понякога ми бе трудно да разбера коя е думата. Това бе и най-голямото предизвикателство. Има няколко типа грешки, които са допуснали вероятно възрастни хора или чужденци, които не знаят добре български език. За другите се вижда, че са на хора без образование. За съжаление има и грешки, допуснати от откровено неграмотни хора без значение от възрастта им, като най-страшни са тези, направени от служители на институции. Разбира се, пълният и краткият член са богато представени, включително на официални табели.

 Изложба на Марияна Рухова за правописа

Представях си, че след като подредим изложбата, децата ще се посмеят, ще видят вярното и леко и неусетно ще научат правилата. Но не стана точно така. Те се смееха на 5-6 от посочените сгрешени думи и изрази, след това повечето заставаха сериозни пред таблата и всяко междучасие се връщаха отново. Това ме навежда на мисълта, че те са откривали неща, които не знаят и са се връщали, за да ги запомнят. Така постъпваха не само моите ученици, а и по-големите. Мисля, че изложбата бе полезна. Сега, когато пиша нещо на дъската, те ми казват: "Това е като на изложбата", разказва Марияна Рухова. Въпреки това тя споделя, че не е очаквала толкова голям интерес, който се отразява и на училищното състезание по правопис, организирано ежегодно през април и записването за него е по желание – тази година участват над 500 ученици на различни възрасти.

Изложба на Марияна Рухова за правописа

"Всъщност никой на никого не иска да се присмива - всеки греши, но интелигентен е този, който иска да си поправи грешките. Именно на това искам да науча моите ученици – да искат да бъдат по-добри, да не се задоволяват с това, което са научили от учебника. Това се отнася не само за децата, възрастните също трябва да се усъвършенстват", смята Марияна Рухова. Догодина тя има намерение да направи подобна, вероятно по-мащабна изложба, обогатена с още съпътстващи събития. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com