сервиз на хладилници варна

Село Гела събира отново гайдарите на надсвирване

Село Гела събира отново майсторите на каба гайдата за поредното Девето гайдарско надсвирване. Музиканти от всички възрасти ще демонстрират умения на 6 и 7 август на Илинденските поляни.

Конкурсната програма стартира в 10 часа в събота и завършва с награждаване на лауреатите вечерта преди концерта на  фолклорен ансамбъл "Манол Радичев" от Гела. Поканени са да участват всички изпълнители на каба гайда от страната и чужбина без ограничения, като се запишат предварително или на място, пише вестник "Марица".

Редът на явяването се определя с жребий. Участниците ще се надсвирват в три възрастови групи. За първа група, до 14 години, се изисква представяне на свободна програма до 5 минути. При втора група, от 15 до 20 години, има задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути. Всички останали на възраст над 21 години ще се класират в трета възрастова група също с бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Жури с председател проф. Милчо Василев, зам.-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, ще оценява демонстрираните умения. По преценка на журито може да бъдат допуснати и изпълнители на жура гайда.

Лауреатите от надсвирването ще открият традиционния събор на Гела в неделя, 7 август, със свои изпълнения, след което ще започнат срещите на родовете от Гела и народно веселие.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com