сервиз на хладилници варна

Седем топа участваха във възстановката на битката за Самарското знаме край Стара Загора

Боевете край Стара Загора и битката за Самарското знаме преди 135 години бяха пресъздадени на 28 юли на поляните край Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Във възстановката участваха почти 150 членове на 22 клуба в страната на Национално сдружение "Традиция", деца от Стара Загора и клуб "Млад родолюбец" от Нова Загора.

С много любов и ентусиазъм членове на Национално сдружение "Традиция" пресъздадоха сцени от битката за града, довела до пълното му опожаряване и погубването на хиляди старозагорци, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. По време на възстановката, която се доближава максимално до историческата действителност, с добавка на художествени елементи за подсилване на въздействието, са изстреляни 4000 халосни патрона, а в разиграните сражения участват и 7 топа, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Канонадата на огневата линия включва и отделни изстрели с автомат, произведени от професионални войници, за по-голяма автентичност на усещането от боя.

През 1877 г., в разгара на Руско-турската война, боят край Стара Загора е първият за Българското опълчение, което се превръща в ядрото на бъдещата българска армия.

В момента на посещение в Стара Загора е 5-членна делегация от град Самара, Русия, начело със зам.-кмета на града Александр Карпушкин. Обсъждат се възможности за сътрудничество в областта на културата, спорта, образованието и бизнеса.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com