сервиз на хладилници варна

Седем неща, които трябва да знаем за Мишел Уелбек

По повод излизането на шестия роман на Мишел Уелбек "Подчинение", приет противоречиво, кракът портрет на писателя и неговите таланти, предсказал ислямизация на Франция през 2022 година.

[cut]

Романът на Уелбек излезе официално на 7 януари, но за него преди това се изгорови и изписа много в родината на автора. На 9 януари "Франс прес" съобщи, че заради трагичния атентат срещу редакцията на Charlie Hebdo той отлага премиерата на романа си. Според информация на издателството му Flammarion Уелбек заминава извън Париж, на място, което няма да бъде оповестено. Както вече е известно, Уелбек е герой на карикатурата на корицата на последния брой на Charlie Hebdo, излязъл преди атентата.

Автор на романи

Един от най-четените френски автори в чужбина, Мишел Уелбек е издал 6 романа: "Разширяване полето на борбата" (1994), "Елементарните частици" (1998), "Платформата" (2001), "Възможност за остров" (2005), "Карта и територия", удостоен с "Гонкур" 2010 и "Подчинение" (2015). Романът от 300 страници подгрява социалните мрежи още от есента на 2014 г. Сюжетът е разкрит от издателството чак в средата на декември, а книгата е открадната 10 дни преди излизането й от печат и пусната за свободен достъп в мрежата.

Автор на песни

В средата на април 2014 г. Уелбек е на музикалната сцена. Албумът Aubert chante Houellebecq - Les Parages du vide е по музика и изпълнение на Жан-Луи Обер, бивш член на популярната през 80-те френска група Téléphone. Текстовете, 17 на брой, са от стихосбирката на Уелбек от 2013 г. Configuration du dernier rivage ("Конфигурация на последния бряг"). Писателят се появява и в клип на една от песните по стихотворението "Изолиране". Преди това Уелбек има един албум - Présence humaine (2000), в който рецитира своя поезия и го представя на национално турне, завършило на сцената на зала "Олимпия" на 9 ноември 2000 г.

Драматург

Театралната адаптация, одобрена от самия автор на романа му "Елементарните частици", се превръща в събитие на фестивала в Авиньон през 2013 г. През 2008 г. холандецът Йохан Симонс, почитател на Уелбек, прави спектакъл по "Платформата", а преди това по "Разширяване полето на борбата" и "Елементарните частици".

Поет

През 2014 г. Gallimard издава поетична антология на Уелбек, която включва 132 негови стихотворения от 5 стихосбирки, излезли преди това.

Актьор

Мишел Уелбек е актьор през февруари 2014 на Берлинале. Той е във водеща роля и изпълнява самия себе си във филма на Гийом Никлу "Отвличането на Мишел Уелбек". Писателят обаче не е актьор за първи път. Участва и в L'Affaire Gordji на същия режисьор (2012). През май 2014 Уелбек е актьор за трети път във филма NDE (Near Death Experience) на режисьорите Беноа Дьолепин и Гюстав Керверн, прожектиран по време на фестивала във Венеция 2014.

Режисьор и сценарист

В киното навлиза още през 1999 г. с първия си роман "Разширяване полето на борбата", по който пише сценарий, режисьор е Филип Арел. През 2008 г. самият той е режисьор на филмова адаптация по романа си "Възможност за остров". "Елементарните частици" също се превръща във филм, режисьор Оскар Рьолер.

Фотограф

Първата изложба на Уелбек се нарича Before Landing и представя гледки от Франция и как страната се е променила, така, както я вижда авторът. Изложбата включва около 50 фотографии, придружени от текстове и е своеобразно продължение на книгата му "Карта и територия".

По http://evene.lefigaro.fr

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com