сервиз на хладилници варна

Ръчно мелене на зърно предлагат в Стара Загора в Нощта на музеите 2014

Мелене на зърно с автентични камъни, намерени при разкопки в праисторическите могили край Стара Загора, ще могат да опитат посетителите в музея "Неолитни жилища" в Стара Загора. Нетрадиционното събитие е част от програмата на Нощта на музеите, която ще се проведе на 17 май.

[cut] 

За първи път тази година в Неолитните жилища ще бъде оформен интерактивен кът за ръчно мелене на зърно с праисторически хромел. Желаещите могат да си донесат собствени зрънца, както и да ползват предоставените от домакините, разкриха от Регионалния исторически музей в града, организатор на проявата.
Каменна ръчна мелница

Каменна ръчна мелница © Музей "Неолитни жилища" - Стара Загора

На 17 май от 19,30 часа в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде открита изложбата "Геоложки пулс". Тя представлява международен, научно- художествен проект, дело на американския художник с български корен Йонко Иван (Стоянов). Той артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка.

На Античната улица в музея ще бъде оформен кът за снимки „Античната мода“, а от 22,30 часа ще има прожекция на презентацията "Преблестящият град на траянците". Лапидариумът ще предостави сцена за два концерта в нощта - на Градския духов оркестър и на квартет "Розов свят". Хор Родина ще гостува в Музея на религиите, където ще бъде подредена изложбата "Българското възкресение".

Нощта на музеите в Стара Загора включва още изложбата "Амулети, талисмани, пергаменти", както и прожекции на документални филми. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com