сервиз на хладилници варна

Ръсел Кроу се обяви в подкрепа на италианските археолози

Гробът на генерал Марк Ноний Макрин, прототип на героя на Ръсел Кроу във филма "Гладиатор", е застрашен от разруха поради намаляване на държавния бюджет за култура в Италия. По този повод американският актьор е отправил опел за опазване на обекта, част от културното наследство на страната.

Гробът на римския генерал и фрагменти от надгробния паметник са открити през 2008 година на Виа Фламиниа близо до Рим. В продължение на 4 години се извършват разкопки и на други гробове, като бюджетът за това е 700 000 евро. Наскоро италианското правителство намали с 20 процента субсидиите, отпускани за поддръжка на исторически паметници и обекти, сред които са и Колизеумът в Рим и Помпей със статут на музей на открито, съобщи агенция "Франс прес".

Според Даниела Роси, ръководител на археологическия екип, открил гроба преди 4 години, са били необходими между 2 и 3 милиона евро, за да бъде той почистен и консервиран за зимни условия, но в настоящата ситуация ще бъде засипан отново с пръст, за да бъде опазен. Специалистката се надява медийният шум, резултат от апела на Ръсел Кроу и на Американския институт за римска култура, да окажат положително въздействие върху италианското правителство.  

Виа Фламиниа се простира на север от Рим. Теренът, където е открит гробът на генерал Марк Ноний Макрин, е собственост на агенция за недвижими имоти, която има намерение да построи 3 сгради с луксозни апартаменти, но и да спонсорира проекта за облагородяване на зоната около гроба, който ще се намира встрани от сградите.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com