сервиз на хладилници варна

Руски филм спечели Гран при на фестивала на анимацията във Варна

Руския филм "Майка и син" на режисьора Андрей Ушаков отличи журито с Гран при на VIII Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Освен 14-минутната руска анимация сред наградените филми са и пълнометражният испански филм за възрастни "Бръчки" и "Демони" на Теодор Ушев.

Фестивалът приключва на 15 септември във Фестивалния комплекс с връчване на наградите и прожекция на отличените филми. На закриването както и миналата година ще бъде прожектиран филмът, създаден от децата, които участваха в уъркшопа в рамките на фестивала и ръководен от Жан-Люк Слок и Карин Миларес.  

Търсят се възможности селектирани програми от представените и наградени филми да бъдат прожектирани и в бъдеще не само във Варна, каза на пресконференция художникът Анри Кулев, който преди няколко години застана зад идеята за възраждането на фестивала. Той засегна въпроса и за недостатъчния брой публика по време на фестивалните прожекции. Както някои ще си спомнят, последното издание на Световния фестивал на анимационния филм през 1989 година преди неговото 22-годишно прекъсване бе по-късно – през месец октомври, когато сега във Варна се провежда друг фестивал – "Златна роза".  

Награди на VIII Световен фестивал на анимационния филм

Наградата на Варна – "Извън игра" (Русия), режисьор Иван Максимов

Награда за пълнометражен филм – "Бръчки" (Испания), режисьор Игнасио Ферас

Награда за детски филм "Демони", режисьор Теодор Ушев

Награда за студентски филм – "Чичо Пища" (Унгария), режисьор Борбала Томпа

Награда на СБХ – "Кръц" (Германия), режисьор Кира Бушор

Награда на СБДФ – "Баща" (България, Хърватска, Германия), режисьори Иван Богданов, Мориц Майерхофер, Аспарух Петков, Велько Попович, Росица Ралева, Дмитрий Ягодин

Награда на БНР за музика – "Потоп" (Италия), режисьор Юлия Громская, композитор Франческа Болдини

Награда "Горчивата чаша" на Факултета по журналистика на СУ "Св. Кл. Охридски" – Луминарис (Аржентина), режисьор Хуан Пабло Сарамея

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com