сервиз на хладилници варна

Ретро романтика, птици и вятър в изложбата на Светла Косева

Романтика и градска самота - така звучи като цяло изложбата на Светла Косева, която и този път не изневерява на типичния за работата й ретро романтичен стил, с тази разлика, че и 10-те платна са издържани в много пастелни гами.

Художничката представя за първи път самостоятелна изложба в Галерия 8, където през годините многократно е участвала в различни тематични проекти, организирани от галерията. Това е и първата й самостоятелна изложба във Варна от 2008 г. насам и поредната след успешни представяния в Пловдив и Холандия, в град Ваденоен, където все още не е приключила експозицията на български автори.

Светла Косева определя композициите си като екзистенциални. Други може би ще видят в тях най-вече особен вид отминала романтика, която не е характерна за хората от ХХІ век, а напомня на кадри от стари филми и снимки. 

Светла Косева - "Кафене"

"Кафене"

Всички персонажи в картините й очакват нещо, останали насаме със себе си - на масата в някое кафене; пред прозореца в стаята или на прозореца, загледани навън; в стария църковен двор (както се нарича една от картините) и дори пред пианото, на което свирят. Други се забавляват на брега на морето, но пак сами ("Ветрец и чайки", "Вятър"). В този градски пейзаж, разпознаваем зради отчетливото присъствие на елементи от сгради, единствената компанията на хората са птиците, които изобилстват в картините.

Светла Косева - "В стария църковен двор"

"В стария църковен двор"

В стилово отношение Светла Косева казва, че се е стремяла да придаде на живописните платна акварелно звучене. Най-отличаващата се от останалите картина - в по-ярки и наситени цветове, е "Танц", с която може би художничката започна нова серия в работата си. 

Светла Косева е родена във Варна, където живее и работи. Завършва Художествена гимназия "Цанко Лавренов” в Пловдив. Има над 20 самостоятелни изложби у нас, във Великобритания и Холандия.      

Снимки на картините: © Галерия 8 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com