сервиз на хладилници варна

Релеф на тракийски цар откриха при разкопки на Перперикон

Мраморен релеф с изображение на тракийски цар е открит преди дни на разкопките на Перперикон. Това е сред доказателствата за съществуването на най-голямото светилище на Балканите, смята проф. Николай Овчаров.

Днес той представи новите открития, намерени при разкопките до момента, като сред най-новите е и античен сребърен амулет, съобщи Дарик Радио.

"Преди няколко дни ние имахме щастието точно до залата с олтара, много важна сграда, изградена още в Бронзовата епоха - 2000 г. пр. Хр., където търсехме прочутото светилище на Дионис, да намерим оброчен релеф на тракийския конник, на главното тракийско божество от ІІ - ІІІ в. сл. Хр. Той е бил монтиран вероятно в стените на сградата и както знаем и от други примери, това е било действително изображение, нещо като християнските икони, което е давало облика на светилището. Това беше находката, която исках да покажа, както и един сребърен амулет от ІІ - І в. пр. Хр., който е свързан с почитането на Слънцето. Тази находка, особено мраморният релеф, ни води още една стъпка към доказването на нещо много важно, а именно, че това гигантско светилище на Перперикон всъщност е търсеният от над 100 години от българската археология храм на Дионис", обясни Овчаров.

Той допълни, че всичко това е споменато още от Херодот, а по-късно и от римски автори. Всички те казват, че светилището на Перперикон е било с огромно значение в Античния свят и със статут като този на прочутото светилище на Аполон, каза още професорът.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com