сервиз на хладилници варна

Режисьорът Асгар Фархади получи Медала на Париж

Иранският режисьор Асгар Фархади бе удостоен на 6 юни с Медала на Париж. Последният му филм - "Миналото", е заснет във френската столица, където се развива действието.  

С Медала на Париж се удостояват френски и чужди личности с принос в световната култура. Асгар Фархади е допринесъл за популяризирането на иранската култура чрез киното, в което влага универсални стойности, където и да са заснети филмите, са част от мотивите за присъждането на отличието, съобщиха френските медии.

Филмът "Миналото", заснет в Париж и околностите, бе включен в конкурсната програма на тазгодишния фестивал в Кан и донесе на актрисата Беренис Бежо наградата за женска роля. Предходният филм на Асгар Фархади - "Раздялата", му донесе "Златна мечка" на "Берлинале" през 2011 година, наградите "Сезар" и "Оскар" за чуждоезичен филм през 2012 година и много други отличия.

Асгар Фархади ще бъде почетен гост на Фестивала на киното в Париж (Festival Paris Cinéma), който ще се проведе от 28 юни до 9 юли. Фестивалът включва ретроспектива на негови филми.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com