сервиз на хладилници варна

Пътуващ салон на образованието във Франция минава през четири балкански страни

Висшето образование във Франция и франкофонските програми в университетите в 4 балкански страни са темата на Пътуващия салон на образованието – инициатива, полезна за кандидат-студенти. Първата спирка на Салона е Варна на 28 октомври.

Пътуващият салон на образованието се организира от Френски институт – България, съвместно с Френския институт в Македония, Френския институт в Черна гора и Френския институт в Сърбия, със съдействието на Агенция Campus France – Париж. На еднодневните срещи се представят различни университети във Франция, специалностите, изучавани на френски език във висши учебни заведения в избраните 4 балкански страни; разясняват се процедурите за кандидатстване и възможностите за финансиране, съобщиха от Франкофонски център – Варна, който на 28 октомври ще бъде домакин на първата среща от инициативата. Пътуващият салон на образованието ще премине през Стара Загора (30 октомври, Регионална библиотека "Захарий Княжески"), Скопие (1 ноември), Подгорица, Черна гора (3 ноември), Белград (5 ноември) и София (Френски институт, 7 ноември).

На събитието във Варна ще има представители на Института за политически науки (IEP) в Париж, Университетския колеж Европейски кампус - Централна и Източна Европа в Дижон, Университета в Бордо, Националния институт за приложни науки (INSA) в Руан, Университета в Лион. Ще бъдат представени франкофонски програми в няколко български висши учебни заведения: "Електроинженерство и информатика" (Технически университет – София), "Химично и биологично инженерство" (Химикотехнологичен и металургичин университет – София), "Хранително-вкусови технологии" (Университет по хранителни технологии –Пловдив), "Икономика и стопанско управление" (СУ "Св. Климент Охридски"), "Политически науки" и "Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството" (НБУ).

По последни данни Франция е втората в света най-желана страна, в която българските студенти искат да се обучават. В момента в различни френски университети учат около 3000 български студенти. Франкофонските програми в България са привлекли около 900 студенти. Факт е и обратната тенденция - увеличение на броя на френските студенти, които се обучават в български университети по програмата "Еразъм". През учебната 2011/2012 година над 100 души са провели стажове или са се обучавали в България.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com