сервиз на хладилници варна

Първият фестивал за късометражно кино „Карантината“ ще се проведе през юли 2015

Първото издание на новия международен фестивал за късометражно кино ``Карантината`` ще се проведе от 2 до 5 юли на плажа на рибарско селище в Аспарухово. Програмата включва 68 филма от 30 държави, сред които 2 български загравия.

Филмите - документални, игрални, анимационни, са създадени през последните 2 години от автори до 35-годишна възраст, някои от които дебютират, съобщиха организаторите от арт школа ``Дедал``. Откриването е на 2 юли от 20,30 часа с документалния филм Кatchamata от Индонезия на режисьора Педрам Яздани, посветен на подводния свят на индонезийското племе Баджао, познати като ``морските цигани на Малайзия и Индонезия``, които са известни с умението си ловят риба под вода без екипировка. Фестивалът ще бъде закрит на 5 юли с документалния филм ``Никола Михов`` на Мариян Стефанов, посветен на работата на фотографа Никола Михов, заснел моменти от наводнението в Аспарухово миналата година. Второто българско заглавие е ``1, 2, 3 докато ме откриеш``.

Тематично подбраните филми в програмата варират от екология и опазване на автентични култури до ленти на социална тема или истории за човешки взаимоотношения. Прожекциите са с вход свободен, паралелно дневна програма ще се прожектира в ателие ``Дедал`` от 16,00 часа. Като съпътстващо събитие ще бъде представена и подбрана селекция от италианския фестивал CinemAvvenire Film Festival 2014.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com