сервиз на хладилници варна

Първият български графити шрифт на кирилица e създаден по случай 24 май

Български графити шрифт на кирилица разработиха дизайнери и графити артисти по случай 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Sprite Graffiti Fest предоставя този продукт на интелектуалната собственост за безплатна и свободна употреба. Шрифтът може да бъде изтеглен и инсталиран на всякакви устройства и операционни системи.

С тази разработка Sprite Graffiti Fest отбелязва началото на своята дългосрочна образователна програма за юноши. Тя цели да обучава юноши на възраст от 12 до 16 години на конкретни техники на рисуване, които могат да бъдат прилагани както в графити, така и в други жанрове на изобразителното изкуство. "Появата на този шрифт е едно красиво и смислено начало на тази инициатива", каза Евгений Иванов, организатор на събитието и председател на сдружение "Радар". Първото събитие от програмата ще се състои на 21-ви юни в София. Записването започва на 26 май.

Графити шрифтът на кирилица е дело българските графити артисти Arsek и Erase. Те са използвали опита си в графитите и дизайна, за да създадат шрифт, който би бил полезен както за графити общността, така и за по-широка аудитория. "Основната ни цел бе да се запази графити усещането, без да се губи от ползваемостта на шрифта. Това е най-голямото предизвикателство - да запазиш графити стила, но да остане ползваем и четим, за да има по-широко приложение. А цялостния проблем, че липсват красиви дигитални шрифтове на кирилица, ние решихме да приемем като възможност и вдъхновение", казват двамата автори.

Шрифтът може да бъде разгледан и изтеглен тук

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com