сервиз на хладилници варна

Пълнометражният филм „Песента на морето“ получи Гран при на фестивала на анимацията във Варна

Ирландският анимационен филм ``Песента на морето`` на Том Мур получи Гран при на 11-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Наградите се връчват на церемония на 13 септември, когато се прожектират и всички отличени филми.

Според журито на фестивала ``Песента на морето`` е перфектният 3D филм с ``баланс на драма, дизайн и детайл``. Филмът на Том Мур, базиран на ирландския фолклор, е сред номинираните за пълнометражна анимация за ``Оскар`` и ``Сезар`` тази година и има редица международни награди.

Международното жури тази година включваше Джоан Грац (САЩ), Александра Корейво (Полша), Боряна Матеева (България), Велислав Казаков (Канада) и Джаред Тейлър (Великобритания). Според Тейлър, преподавател в Университета в Единбург, който гостува за втори път на фестивала във Варна, нивото на студентските филми, включително на българските, става все по-високо. В тази конкурсна категория е отличен чешкият ``Митополис`` (класическата митология, разказана по хумористичен начин) и със специални отличия руският ``Майка`` и немският ``Вълна`` (заради иновативното използване на вълна при създаването на анимация).

Американската режисьорка Джоан Грац отбеляза на пресконференция, че вече е посещавала фестивала на анимацията във Варна през 1981 г., откогато е запомнила пълни големи зали с детска публика. ``Сега нещата са се променили и има публика и за друг тип филми``, отбеляза Грац.

В категорията за телевизионни сериали е отличен филмът ``Истории от старото пиано. Шопен`` (Русия, Беларус). В категорията за детски филми наградата печели чилийският ``Меча приказка``. В категорията за късометражни филми журито отличава руският ``Не можем да живеем без космос``, а със специални награди британските ``Утрешен свят`` и ``Семеен портрет``. Българският късометражен филм ``100% настроение`` на Дмитри Ягодин печели наградата на Съюза на българските филмови дейци. ``Ядосан`` на Иван Великов е отличен с наградата на Дайс.бг.

Конкурсната програма на 11-ия Световен фестивал на анимационния филм включваше 97 филма, от които 6 пълнометражни анимации, 2 изцяло за възрастни. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com