сервиз на хладилници варна

Путин кани Жерар Депардийо за руски гражданин, могат да го приемат и други страни

Френският актьор Жерар Депардийо вече има руско гражданство според указ на президента Владимир Путин от 3 януари. На 16 декември френските медии разпространиха отворено писмо на Депардийо до премиера Жан-Марк Еро, в което актьорът заявява, че има намерение да върне френския си паспорт.

Решението на Депардийо да се премести да живее в Белгия в следствие на данъчната политика на френското правителство - въвеждането на 75-процентен данък върху годишните доходи, ако те надхвърлят 1 милион евро (вече отменено), предизвика реакции и дискусии в артистичната гилдия във Франция.

Нито говорителят на Депардийо Франсоа Герар, нито говорителят на френското правителство коментира указа на руския президент Владимир Путин, пише L'Express. Според изданието Русия не е единствената страна, в която Депардийо би могъл да се установи. Чечня е една от тях, където актьорът присъства през октомври 2012 година на 36-ия рожден ден на президента Рамзан Кадиров и той също го кани в страната. Сред останалите възможности са Италия (Депардийо се е снимал в реклама за италиански макарони), Япония (там би могъл да открие магазин за френски подправки, тъй като има магазин за японски подправки в Париж), САЩ, където се е снимал във филми и дори Узбекистан - дъщерята на президента Ислам Каримов, Гулнара, записва преди време песента "Небо молчит" в дует с Депардийо. 

Други френски издания цитират Жорж Далман, председател на белгийската комисия по натурализация, който казва за агенция "Франс прес", че до момента Жерар Депардийо не е подавал документи за белгийско гражданство и ако приеме предложението на президента Путин, това ще усложни нещата в Белгия. "Човек не колекционира гражданства, въпреки че е възможно да имаш две или три", казва Далман.

BBC припомня, че през 2011 г. Жерар Депардийо се снима в руско-френския филм "Распутин", в който изпълнява главната роля.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com