сервиз на хладилници варна

Проучват неизвестни гербове на български владетели

На неизвестни гербове на българските владетели Тервел, цар Иван Александър, сина му цар Иван Шишман и на епископ Григорий Цамблак е попаднал великотърновският учен Евлоги Данков.

Той е открил гербовете, докато правел семиотичен анализ на монети и печати. Евлоги Данков е доцент по философия, преподава и семиотика, съобщи Дарик Радио. Според специалиста гербът на цар Иван Александър личи върху монета от първата половина на XIV век. Тезата на Евлоги Данков е, че цар Иван Александър е наложил владетелския си символ от времето на ловешкото му деспотство като държавен герб по време на царуването си. През 1331 г. болярите избират за цар сестриния син на Михаил Шишман - ловешкия деспот Иван Александър (1331-1371).

По думите на Евлоги Данков върху средновековната монета е изобразена цялата царска тържествена символика, като върху лявата ръка на владетеля е заметнат самият герб, изобразен на сребърно тъкано платно. Личният знак на кан Тервел пък е открит върху оловен печат, който се съхранява в Съединените щати, разказва още доцент Данков.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com