сервиз на хладилници варна

Продадоха най-скъпата китайска ваза два пъти по-евтино

Най-скъпата китайска ваза, продадена през 2010 г. на търг за 83 милиона долара, бе препродадена почти два пъти по-евтино от първоначалната стойност. Причината е невъзможността на купувача да заплати рекордната сума.

Порцелановата ваза е от времето на император Цянлун от династия Цин (XVIII век). През ноември 2010 година вазата е продадена на търг в Лондон, който печели колекционер от Китай, предложил 50 пъти по-голяма сума от очакваното. Вазата е обявена за най-скъпо продаденото на търг азиатско произведение на изкуството, пише Bloomberg.com.

През изминалите 2 години обаче купувачът не успял да заплати сумата, предложена от самия него и собствениците на вазата – пенсионираният юрист Тони Джонсън и майка му, я предложили отново за продажба чрез аукционна къща Bonhams. Точната продажна цена не е известна, според изданието тя е между 32 и 40 милиона долара, а новият собственик също е китайски колекционер.

Шестият император от династия Цин – Цянлун, от времето на чието управление е датирана вазата, се славел като покровител на изкуствата и поет. Най-скъпо оценената досега китайска ваза е висока 40 см. Намерена е случайно, при почистване на къща в Лондон. Тогава специалистите отбелязват, че тя се отличава с много сложна украса.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com