сервиз на хладилници варна

Приключи проектът „Четене на два гласа“

На 15 април във Варна приключиха четенията по проекта "Четене на два гласа", в който България участва за първи път. Възрастни и 65 ученика, изучаващи френски език, се включиха в инициативата да четат книгите на петима френски автори, която ще завърши с пътуване до Франция на 10 ученика и гостуване във Варна на наградения писател.
[cut]
"Четене на два гласа" е съвместен проект за сътрудничество между община Варна и Областния съвет на Департамент Нор, Франция, провеждащ се по инициатива на организацията ЕGPE Nord (Училище за европейски прародители ). Участниците във Франция и в България имаха за задача да прочетат пет книги в жанра "Съвременна младежка литература", подбрани от френската организация и да изберат своята книга-фаворит. Във Варна еднакъв брой гласове (по 22) са събрали "Фило води танца" на Севрин Видал и "Госпожица Зази има много гаджета" на Тиери Льолен. Третата книга - "Огнено и пламенно момиче" от Натали Сомер, има 15 гласа. Тези резултати ще бъдат изпратени до 20 април в Департамент Нот, Франция, за да бъдат сумирани с резултатите, посочени от френските ученици. Награденият писател ще гостува във Варна в рамките на ежегодния френски маратон по четене "Ваш ред е да четете”. Името на автора - лауреат ще стане известно на 9 май, когато във Франция ще му бъде връчена наградата.

Преди това десет ученика, отличени в проекта "Четена на два гласа" във Варна, ще пътуват във Франция, за да участват в конкурса "Трансфронталиер".

Основната цел на проекта "Четене на два гласа" е да насърчи четенето на книги за младежка аудитория и да подпомогне диалога между поколенията.     

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com