сервиз на хладилници варна

Приказки от камък на Зиятин Нуриев в Галерия 8

Една небъбрива изложба, какъвто е и самият Зиятин Нуриев, може да се види в Галерия 8 във Варна. Няма галерия у нас, която да не се радва на присъствието на автора, а за ценителите на скулптурата неговите изложби са събитие.

Обектите – камерни пластики, които Зиятин Нуриев показва, са направени основно от любимия му материал, камъка, изказът е лаконичен.

"Много е трудно да обясня, почти невъзможно, защо ми харесва тази изчистена форма. При мен тя дойде от само себе си. Не съм от най-приказливите художници, покрай преподаването се научих малко повече да говоря. Лаконичен съм дори и със студентите и може би тази изчистена форма е отражение на характера", казва Зиятин Нуриев. В България той не е правил изложба от повече от 5 години, въпреки че покани не му липсват, както и много приятели сред художниците. Наред с преподавателската си работа в Университет "Мармара" в Истанбул, Зиятин Нуриев прави и монументални пластики. Последните са все в Турция, но за щастие негови творби има и в български градове. Тези, които искат да видят последните камерни творби на автора, трябва да посетят до 24 ноември Галерия 8 във Варна.

Зиятин Нуриев - пластика.

Пластика на Зиятин Нуриев.

Зиятин Нуриев е роден през 1955 година в село Мост, Кърджалийско. Завършва през 1982 г. скулптура в Художествената академия в София. От 1991 г. преподава в Университет "Мармара" в Истанбул, където основава ателието по каменоделство. В България негови монументални скулптури се намират в Кърджали ("Лирата на орфей"), в Момчилград, в Бургас в Морската градина, във Варна ("Нежност", пред Евангелската църква) и други. Нисител на първа нарада на симпозиум по скулптура в Бургас през 1982 г., награда на СБХ през 1987 г., първа награда в конкурс за скулптура за входна артерия на град Трабзон, Турция (2002) и много други. Участва в много международи симпозиуми по скулптура.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com