сервиз на хладилници варна

Приказки за музиканти в Галерия „Ларго“

Две изкуства - поезията и музиката събира в изложбата си "Разказвачи на песни" художникът Ангел Герджиков, който гостува за трети  път в Галерия "Ларго". Авторът, който вече има своя публика във Варна представя съвсем нови картини по две от любимите си теми – музиката и пейзажа, вдъхновен от автентичната атмосфера на българското село.

Всички 15 платна, които зрителите ще видят, са подготвени специално за изложбата във Варна. В повечето от тях героите са музиканти и независимо дали свирят на фолклорен инструмент или на тромпет или китара, те създават впечатление за свободно витаещи в пространството личности, за които творчеството е най-важно.

Авторът споделя, че дълбоко в основата на неговите персонажи стои идеята за странстващите музиканти, макар че не се стреми към стилистична конкретност във външния им вид, която да връща векове назад. Закачки с фолклора ("Свири ми, аз ще тегля") и лирични сюжети  ("Двама и луна", "Песен за луната", "Песен за небе и птица", "Оркестърът отива към небето") превръщат героите му в превъплъщение на твореца изобщо независимо от време и място. Към тази идея се долавят картини като "Почти полунощ е" и "Вечерта на вдъхновението".

Ангел Герджиков - "Свири ми, аз ще тегля"

Ангел Герджиков - "Свири ми, аз ще тегля"

Пейзажите на Ангел Герджиков са вдъхновени от атмосферата в малкото родопско село Косово, където преди години авторът попада. Къщите в картините му са полегати, такива, каквито са и в самото село, все едно всеки момент ще паднат, разказва художникът. Към изложбата се добавят и две платна на философска тематика - "Идол" и "Фрагменти живот за продан", като втората събира "фрагменти" от любимите теми на художника.  

Ангел Герджиков - "Пейзаж"

Ангел Герджиков - "Пейзаж"

Ангел Герджиков е роден в Пловдив. Завършва живопис във Великотърновския университет. Има двадесетина самостоятелни изложби и много участия в колективни изложби и проекти.

Изложбата му в Галерия "Ларго" може да се види до 12 ноември.  

Снимки: © Галерия "Ларго" и Градското списание

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com