сервиз на хладилници варна

Правите ли тайно добрини по Коледа, споделете опита си!

Пари по улиците се раздават обикновено само в приказките. Но това се случва вече не веднъж и в действителност благодарение на Обществото на тайните Дядо Коледовци - организация, основана от американския милионер Лари Стюарт.

[cut]             

Обществото на тайните Дядо Коледовци (Society of Secret Santas) съществува от 2007 - годината, в която Лари Стюарт почива. Неговите последователи следват примера му - да раздават по Коледа пари по улиците на бедните, но запазвайки в тайна самоличността си. Най-честите места, на които тайните Дядо Коледовци правят добрините си, са предградията на големите американски градове и около жп гарите.

"Ако сте били докоснати от щедростта на таен Дядо Коледа, бихме искали да научим за вашия опит. Искаме да обменим информация за това как добрите дела въздействат позитивно на живота ни. Анонимността ви ще бъде запазена", гласи апел в официалната страница на Обществото на тайните Дядо Коледовци, отправен към всички по света. 

Лари Стюарт, роден в бедно семейство в Мисисипи, натрупва богатство благодарение на работата си в телекомуникационния бизнес. През 1979 г. за първи път излязъл на улицата да раздава пари, след като бил освободен от работа - изтеглил последните си спестявания и решил да ги даде на хора, които имат нужда от тях. Изчислено е, че в периода 1979 - 2006 година е раздал около 1,3 милиона долара. Благотворителната му дейност включва и активно подпомагане на потърпевшите от атентаните в Ню Йорк през 2001 г. и на пострадалите от урагана Катрина в Мисисипи през 2005 г. Самоличността си разкрива чак през 2006 г., когато разбира, че е болен от рак и започва да обучава и други "Дядо Коледовци".            

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com