сервиз на хладилници варна

По-малко посетители в Лувъра през 2013 година

Най-посещаваният музей в света, Лувъра, отчита намаляване на посетителите през 2013 година в сравнение с предходната. Като причина за това ръководството на музея посочва изключителния интерес, предизвикан през 2012 година от 2 изложби и приоритетите в политиката на новия президент Жан-Люк Мартинез.

През 2013 г. през Лувъра са преминали 9,2 милиона души, по-малко в сравнение с 2012, когато е отбелязан абсолютен рекорд от 9,7 милиона зрители. Интресът към музея преди 2 години се обяснява с откриването на новия департамент, посветен на ислямското изкуство и с 2 изложби, посветени на големи художници на Ренесанса - Леонардо да Винчи и Рафаело, пише Le Figaro.

Чуждите туристи през 2013 г. съставляват 70 процента от посетителите на Лувъра, най-многобройни са американци, китайци и бразилци. Почти половината от всички писетители са на възраст под 30 години.

Президент на Лувъра от април 2013 година е Жан-Люк Мартинез. Сред неговите приоритети са да популяризира още повече филиала на Лувъра в град Ланс, открит в края на 2012 г. и работата по филиала на Лувъра в Абу Даби, който трябва да се открие през 2015 г. Според Le Figaro новият президент залага на изложби с изключително историческо значение, които обаче не предизвикват очаквания интерес, като представените миналата година "Германия от Фридрих до Бекман" и "Пролетта на Ренесанса във флорентинската скулптура".

Радостна тенденция е увеличаването на броя на учениците, които са посетили Лувъра през 2013 г. - 700 000 души са преминали през залата с Джокондата. Политиката спрямо учащите се е сред приоритетите на музея - тази година в крило "Ришельо" ще бъдат обосебени зали, предназначени за ученици.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com