сервиз на хладилници варна

Пощенска марка отбеляза 50-тата годишнина от полета на Гагарин

По повод отбелязването на петдесетата годишнина от полета на Юрий Гагарин, у нас бе пусната в употреба пощенско-филателно издание, съобщи Дарик Радио. То съдържа две пощенски марки с номинална стойност 0,65 лв. и 1,50 лв.

[cut]

Те са отпечатани в тираж 15 000 броя. Илюстрованият плик е на цена 0,65 лв., а тиражът му е 3615 броя. Автор на проектите на изданието е художникът проф. Здравко Стоянов.

На 12 април 1961 година Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса. Корабът "Восток 1“ излита в 9,07 часа московско време от космодрума Байконур, обикаля земята за 108 минути и се приземява в Саратовска област. 27-годишният тогава космонавт придобива световна известност. Той намира смъртта си близо седем години след епохалния полет при самолетна катастрофа, причините за която станаха известни наскоро.

България е част от космическото семейство с двама космонавти – Георги Иванов и Александър Александров, както и с разработки на уреди за космически изследвания и производството на космическа храна.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com