сервиз на хладилници варна

Почина оперната певица Галина Вишневская

На 11 декември в Москва на 86-годишна възраст почина оперната певица, режисьор и педагог Галина Вишневская, съобщиха руските медии. Вишневская е една от големите звезди на Болшой театър, почетен каварел на руския орден "За заслуги пред Отечеството".

Галина Вишневская се появява на руската оперна сцена в средата на 40-те години на ХХ век. През 1952 година влиза в състава на Болшой театър, макар че не е учила в музикална консерватория и става една от големите звезди с над 30 централни сопранови роли. Пяла на е на сцените на "Ковънт Гардън" в Лондон, Метрополитън опера в Ню Йорк, миланската Ла Скала. 

От 1974 до 1982 г. Галина Вишневская живее в САЩ и Франция заедно с третия си съпруг, световноизвестния виолончелист Мстислав Ростропович. Двамата са принудени да напуснат родината си заради неодобрението от страна на тогавашната съветска власт, че подкрепят писателя Александър Солженицин. В този период Вишневская поставя като режисьор оперни спектакли на различни сцени. След 1990 г. оперната изпълнителка се завръща в Русия, където от 2002 година ръководи Центъра за оперно пеене в Москва, който носи нейното име. Изданието lenta.ru отбелязва, че 2012 година е юбилейна за центъра, който празнува 10 години от създаването си с поредица от премиери.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com