сервиз на хладилници варна

Почина мексиканският писател Карлос Фуентес

На 83-годишна възраст на 15 май в Мексико почина писателят Карлос Фуентес, едно от големите имена в съвременната латиноамериканска литература, съобщиха световните агенции. Според местни медии писателят е починал от сърце в болница в южната част на мексиканската столица.

[cut]

С книгите си Карлос Фуентес допринася за налагане на стила "магически реализъм". Името му често се спряга сред претендентите за Нобелова награда. През 1987 г. Фуентес е отличен с наградата "Сервантес" - най-престижното отличие за испаноезична литература в света. Автор е на над 20 романа, сборници с разкази, есета и пиеси. На българските читатели е познат с книги като "Старият гринго", "Смъртта на Артемио Крус", "Инстинкт за Инес". В книгите си често критикува съвременното мексиканско общество.

Карлос Фуентес е роден в Панама през 1928 г. в семейство на дипломати. Детството си прекарва на път между Америка и Европа. Завършва право в Мексико и международни отношения в Женева и се посвещава на дипломатическа кариера. В периода 1975-1977 година е посланик на Мексико във Франция. Чете лекции в Харвард, Кеймбридж и други университети. Международна известност придобива още с първия си роман "Най-прозрачната област" (1958), който се смята за новаторски.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com