сервиз на хладилници варна

Почина големият гръцки режисьор Михалис Какоянис

На 89-годишна възраст в понеделник почина режисьорът Михалис Какоянис, режисьор на филма "Зорба гъркът" по едноименния роман на Никос Казандзакис, съобщиха световните агенции. Какоянис е един от последните класици на съвременното гръцко кино, номиниран 5 пъти за награда "Оскар" - рекорд за гръцки режисьор.

Михалис Какоянис е роден в Лимасол, Кипър. Дебютира в киното през 1953 г. Световна известност му носи филмът "Зорба гъркът" (1964) с участието на Антъни Куин, Алън Бейтс и Ирене Папас и музика на Микис Теодоракис, за който е номиниран за награда "Оскар" в 3 категории - най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър адаптиран сценарий. Номинации за "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм" получават и филмите му "Електра" и "Ифигения" по трагедиите на Еврипид , с които режисьорът налага в киното актрисата Ирене Папас. Открива за киното и Мелина Меркури, която дебютира във филма му "Стела" (1955). Два пъти печели "Златен глобус" за чуждоезичен филм - за "Стела" и "Момичето в черно". През 1962 г. печели специална награда на журито на фестивала в Кан за "Електра".

Mиналата година режисьорът създаде фондация, носеща неговото име, в чиято сграда в Атина се помещават театрален салон с 330 места, киносалон със 120 места, изложбена зала, два бара, ресторант и магазин.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com