сервиз на хладилници варна

Подранилата мартеница или за музиката на етно формация „Земела“

И без това започвам да пиша текста толкова след събитието. Ще го започна и отзад напред. Защото натрапчивият образ е как една дама се опитва да се добере до своето момиче и да му подари мартеничката, която се надява на първи март то да си закачи. Макар да е далеч. През километри и разстояния.

Но момичето е свързано със земята ни с по-здрави връзки и по-силно от много от нас, тези, които пребиваваме тук. Дамата е една учителка по музика, а момичето е вече пораснало и е познато с песните си на меломаните. Къде ги намерих ли? Време е да се върна към началото.

С репортерски бележник и повтаряйки като мантра "Дано стигна навреме" на 13 февруари се отправям към Sofia Life Club за представянето на дебютния видео клип на Земела. Успявам преди началото. Намирам си удобно място - хем закътано, хем откъдето всичко се вижда и правилно по отношение на колони, за да чувам "правилно звуците". Успявам да се запозная с музикалния педагог Детелина Минкова. И всичко това преди началото.

Заговаряме се. София и Вики сега живеят в Лондон. Този проект го мислят много отдавна. Тя е споделяла детайли и сега представя нещо готово - песента "Коне" и видеоклипа към нея. Все повече имам усещането, че това е вечер, донесла ми една от онези незабравими срещи с хора, които дълбоко обичат онова, което правят.

Екипът, осъществил този проект, са вокална формация "Земела": София Георгиева, Виктория Манчева (вокали), инструменталистите Недялко Недялков (кавал) и Димитър Димитров (Дънди), както и  Мирослав Гечев (аранжимент), Красимир Андреев (графичен дизайн), Райна Славчева (моден дизайн). Актьорското присъствие е на Калоян Буков.

Името на София свързваме с песни като "Син талисман", "Сянка", "Изгубено сърце". Нищо при нея не е самоцел. Тя винаги работи за другите и за важна кауза. През 2006 с клипа към песента "Сестра на вятъра" София поставя началото на кампания за възраждане на сградата на изгорелия Пернишки театър "Боян Дановски". Новият ѝ сингъл "Силна съм" е посветен на борбата за интеграция на деца с аутизъм в България.

"Земела" - този последен засега проект е също с благородна цел – да представи по модерен начин българския фолклор, така че да приобщи колкото може повече хора към красотата и посланията, които тази музика носи. Самата тя е пяла в различни формации и сама. Участвала е в ученически и академичен хор. А днес прави поп музика с камерно звучене - много музикантско и некомерсиално.

Виктория Манчева започва да пее като солист в различни музикални ансамбли и хорове сред които са  Ансамбъл "Граово" - Перник, Хор "Елена Николай" - църковнославянски песнопения. Има и множество солови изяви както с народна музика, така и с класическа. В Обединеното кралство се присъединява към Лондонски Български хор (ЛБС), ръководен от Десислава Стефанова - певица от ансамбъл "Филип Кутев". Любовта към суровия и екзотичен чар на българския фолклор и енигматичния мистицизъм на църковнославянските песнопения карат Виктория да създаде заедно с друга певица от ЛБС, Евгения Георгиева една нова формация - Перуника трио.

София и Виктория се срещат, за да създадат "Земела" - един не само музикантски проект, в чието име се вплитат множество мистични елементи. Това е името на древната тракийска богиня на земята и плодородието.  От дълбока древност то е символ на любов, красота, топлина, пищност, и сила. Качества и емоции, така присъщи на древните българи, умело втъкани в множество фолклорни песни, легенди и обичаи.

На самото представяне на клипа към "Коне" е само София. Виктория не може да пътува. Личната и съдба я свързва с богинята с най-човешкото преживяване - очакването и раждането на своя рожба.

София разказва история - легендите за Земела и Орфей, общото между траки и българи, онова, което ни държи на тази благословена земя и ни свързва с духовното. В основата е шопската народна песен "Чичовите конье". Днес тя звучи различно - заради музиката, заради съвременните елементи, заради мистичното в представянето. Клипът е заснет в Лондон. Съпричастна към проекта е депутатът Ирена Соколова. Тя споделя, че със София ги свързват национално значими каузи и че това е човек, който се отдава изцяло на онова, което прави. Вярваме й.

Гледаме клипа и слушаме съвършено новата и различна песен "Коне". Музика и видео, които разказват история чрез символи. Конете, розите, пътят. Забързаните хора по градските улици. И онова, от което започва всичко и където свършва - домът. Жената, която носи в себе си едновременно божествено и земно, грижата и любовта.

Дълго преживявах усещането. Дни наред моите пътища и забързаности ме спираха да напиша този текст. Но за красотата няма срок. Музиката живее в душата. Историята, която създаваме идва от дома. Връщането към  корените си човек извършва навсякъде и във всеки миг. Учителката Детелина Минкова подарява в средата на февруари мартеничка на своето момиче. Доволна е от online връзките и часа на тръгване на летището, за да сподели онова, което ги свързава.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com