сервиз на хладилници варна

Подводните тайни на Любомир Клисуров в Галерията на Ева

До 10 юни в Галерията на Ева е подредена фотоизложбата на известния български подводен фотограф и професионален водолаз Любомир Клисуров. В колекцията "Светът на мълчанието“ са включени снимки от подводното океанско дъно.

Любомир Клисуров е един от малкото фотографи, които години наред изследват и снимат дълбините на Черно море. Той е и сред малцината, които докато правят снимките си, разчитат само на собствения си запас от въздух.

Фотографът не веднъж е казвал, че обича да изследва детайлите под водата и да снима подводния растителен и животински свят на Черно море. Настоящата изложба от 12 фотографии, правени през годините, представя флората и фауната не на Черно море, а на Океана – от Червено море и край Малдивите, където Любомир Клисуров е пътешествал. "Продължението“ на изложбата, пренесено по-близо до нас, е скрито в единствения издаден засега у нас фотоалбум, посветен на флората и фауната на Черно море - "Черно море под водата“ (2008), който представя чрез 248 снимки и придружаващи текстове над 90 морски растителни и животински видове.

Любомир Клисуров на откриването на изложбата.

Много прятели и колеги на Любомир Клисуров уважиха откриването на изложбата. © Мая Шишкова

Любомир Клисуров се занимава с подводна фотография от 1961 година. През 1961 г. се обучава в първия варненски леководолазен курс, от 1971 г. е инструктор леководолаз, а през 1981 г. е удостоен с най-високата водолазна инструкторска степен за България. През 1968–1970 г. е един от създателите и организаторите на експеримента с подводния обитаем дом "Шелф-1“. През 1972–1973 г. е стипендиант на ЮНЕСКО в САЩ по въпросите на продължителното пребиваване на човек под водата. Носител е на редица национални и международни награди. Има 11изложби. През 1986 и 1997 г. прави първите снимки на едни от нашествениците в Черно море - ктенофорите мнемиопсис лейди и берое овата, а през 2004 - 2006 г. открива мутиралите варианти на черноморските раци пустинници, настанили се в черупки на рапан. Максималната  дълбочина, на която се е спускал, е в морето край Кипър – на 165 метра. Негови специализирани статии и фотографии са публикувана в множество български и чужди издания.

Изложбата на Любомир Клисуров е част от събитията, включени в "Месеца на фотографията" във Варна.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com