сервиз на хладилници варна

Писателят Райналд Гьоц е носител на наградата „Георг Бюхнер“ 2015

Най-голямото отличие за немскоезична литература, ``Георг Бюхнер``, се присъжда тази година на писателя Райналд Гьоц. Наградата ще му бъде връчена на 31 октомври 2015 г. в Дармщат.

Немската академия за език и литература в Дармщат обосновава своето решение с думите, че 61-годишният Гьоц ``се е превърнал в хроникьор на съвремието и неговата култура с единствена по рода си енергия``. Той е бил ``съпричастен, мислещ и морално съдещ наблюдател``. Паричният еквивалент на наградата е 50 000 евро, съобщиха от посолството на Германия у нас.

Райналд Гьоц е роден през 1954 г. в Мюнхен, където учи история и медицина. Първоначално работи като лекар, но след 30-годишната си възраст се отказва в полза на литературата. Той ``постоянно експериментира с нови форми и медии - разказ, роман, драма, блог и колаж от текст и картина. Райналд Гьоц описа немското съвремие през последните 30 години, той го величаеше и проклинаше и същевременно го анализираше със средствата на теорията``, смята журито по присъждане на наградата ``Георг Бюхнер``.

Първият роман на Райналд Гьоц, ``Луд``, излиза през 1983 г. През 1998 г. пише интернет-дневника ``Отпадъци за всички``, който представлява първият литературен блог в Германия и включва материали за медийния свят и света на потреблението. През 1999 г. е издаден като книжно тяло заедно с още 4 текста в книгата ``Днес сутринта``, голямата история на Гьоц за съвремието. Последният му роман ``Йохан Холтроп`` разказва за възхода и падението на един мениджър.

Райналд Гьоц е носител на множество отличия, сред които наградата ``Шилер`` за поезия за 2013 г., наградата ``Хайнрих Бьол`` през 1991 г., Берлинската литературна награда за 2012 година.

Миналата година носител на наградата ``Георг Бюхнер`` е Юрген Бекер. В списъка с отличени присъстват имената на Ерих Кестнер (1957), Хайнрих Бьол (1967), Фридрих Дюренмат (1986) и Сибиле Левичаров (2013).

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com