сервиз на хладилници варна

Пет федерални провинции в Германия учредиха сдружение „Баухаус“

Федералните провинции Саксония-Анхалт, Тюрингия, Берлин, Долна Саксония и Баден-Вюртемберг подписаха споразумение за сътрудничество и обединяват усилията си в името на едно голямо събитие - честването на 100-годишнината от основаването на "Баухаус". Училището по изкуства и занаяти е основано във Ваймар през 1919 г.

Споразумението за сътрудничество е подписано от министрите на културата на петте федерални провинции по време на среща в Десау, съобщиха от посолството на Германия у нас. Целта на инициативата е 100-годишнината от основаването на "Баухаус" не само да се превърне в голямо национално събитие, но да има и широк международен отзвук.

Училището по изкуства и занаяти "Баухаус", създадено през 1919 г. от Валтер Гропиус, има голямо значение за развитието на модернизма през първата половина на ХХ век. През 1925 г. училището е преместено в Дасау, а през 1932 г. в Берлин, където е закрито. "Баухаус" е център на авангардисти. И до днес се смята за една от най-важните школи за архитекти и дизайнери през ХХ век, с голямо влияние за развитието на графичния и промишления дизайн. Сред известните представители на стила "Баухаус" са Паул Клее, Василий Кандински, Пит Мондриан, архитект Лудвиг Мис ван дер Рое.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com