сервиз на хладилници варна

Пет музея на играчките в Европа, които привличат деца и възрастни

Играчките не са само за най-малките. Доказва го историята на музейното дело по света. В много страни има музеи на играчките, продължават да се създават инови, които обстойно представят историята на тази индустрия. Интересен факт е, че началото на всички е поставено от частни колекционери.

[cut]

Ако пътувате само в Европа и се интересувате от темата, можете да посетите подобни музеи в Белгия, Испания, Франция, Швеция и Турция.  

Музей на играчките в Брюксел

Musée des jouets à Bruxelles

Грамофон за деца (1927/8 г.)            © www.museedujouet.eu

Началото на музея е поставено от частна колекция, първоначално показвана във вид на временни изложби на различни места. Музеят е открит официално в своя сграда на 14 ноември 1990 г. Фондът разполага с хиляди играчки, игри, сглобяеми къщи и пъзели, модели на кораби, самолети и влакове, колички, фигурки на животни и много други, експонирани в 160 витрини. На всяко тримесечие се открива нова тематична временна експозиция. Музеят на играчките в Брюксел има повече от 20 000 посетители годишно, а всяка първа неделя от месеца работи безплатно.

Музей на играчките и механизираните кукли във Верду, Испания

Toys Museum Verdù

YouTube

Създаден през 2004 г., в основата му стои частна колекция. Намира се в стара фамилна сграда, построена през XV век и вече е една от атракциите в Каталуня . На 3 етажа са експонирани над 1000 механизирани кукли, панаирджийски атракции, велосипеди, тротинетки, игрални маси, афиши и други.

Музей на играчките в Колмар, Франция

Musée des jouets à Colmar

© www.museejouet.com

Този музей в Елзас е посветен на играчките и влакчетата. В основата стои частната колекция на художника Жорж Тренко, открита в началото на 90-те години. Колекцията включва кукли, сред които модели от началото на ХХ век с порцеланови и дървени глави, механизирани играчки, миниатюрни влакчета, плюшени мечета, оловни войници и автомобили. Общината в Колмар решава да създаде музей на играчките, като за целта е използвана сградата на някогашно кино. Ценен експонат е т. нар. каляска на Пепеляшка, създадена за Международното изложение в Париж през 1937 г.

Музей на играчките в Стокхолм

Leksaksmuseet

© Facebook/ Leksaksmuseet

Музеят на играчките в Стокхолм е създаден през 1980 година, а от 2005 г. се помещава в сградата на Музея на транспорта. Това е и причината една от забележителните му колекции да е посветена на влакчетата. Музеят представя предимно играчки от ХХ век и отделя специално място на механизираните играчки. Сред хилядите експонати са кукли, къщички за кукли, колички, самолети, кораби, плюшени мечета, фигурки от различни материали, конструктори. Специално място заема и колекцията, свързана с образа на Мики Маус.

Музей на играчките в Истанбул

Istqnbul Oyuncak Muzesi

© Facebook/ İstanbul Oyuncak Müzesi

Музеят в Истанбул е открит на 23 април 2005 г. по инициатива на поета Сунай Акън, колекционер на играчки, а дизайнът е на сценографа Айхан Доган. Създаден е с идеята да бъде семеен музей, който привлича посетители от 3 поколения. В продължение на 20 години Акън купува на търгове и от антиквариати играчки, които показват традициите на повече от 40 страни. Музеят представя и историята на производството на играчки, свързани с важни за човечеството събития, като достигането на Луната и  индустриалната революция. По-късно по модел на Музея на играчките в Истанбул и с помощта на Сунай Акън са създадени подобни в Анталия (през 2011 г.) и в Газиантеп (през 2013 г.).

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com