сервиз на хладилници варна

Пет български спектакъла на път към чужда публика на Sofia Dance Week 2013

На 5 октомври се открива 6-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week. Пет български спектакъла ще бъдат представени от 11 до 13 октомври, за първи път обособени в "Български шоукейс".

Фестивалът се открива в Държавния музикален и балетен център със спектакъл на испанската компания Compañía Sharon Fridman. Българските спектакли, подбрани сред най-актуалните продукции в областта на съвременния танц, ще бъдат представени в зала 11 на НДК, с изключение на спектакъла на балет Арабеск. Шоукейсът има за цел да съдейства за срещата на българските представления и артисти с чужди публики. На представленията са поканени директори на театри в чужбина и други международни фестивали, съобщиха организаторите на Sofia Dance Week.

Публиката, която следи случващото се в областта на съвременния танц, може да види спектаклите "а(е)фектно" на Ива Свещарова, "Танцувам Мария Калас" на Галина Борисова (на 11 октомври), Monocrossing на Derida Dance & Central Europe Dance Theater, "Кардиограма" на Културна фондация А25 (на 12 октомври) и "Танцови преводи" на Балет Арабеск (на 13 октомври).

"Танцувам Мария Калас" на Галина Борисова ще има премиера на Sofia Dance Week. Спектакълът е свързан с операта и с живота и личността на Мария Калас и представлява авторски интерпретации на емблематични женски образи от опери, в които е участвала Мария Калас. Галина Борисова е участвала в над 35 представления, представи в Европа и Америка.

"А(е)фектно" на Ива Свещарова, реализиран съвместно с Виолета Витанова, е част от проекта "три3ависим" 2013 - дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ. Ива Свещарова работи в областта на театъра, танца и пърформанса, автор е на повече от 10 спектакъла, участва в много български и международни проекти като хореограф и изпълнител. Носител е на награда "Икар" за дебют със спектакъла "Имагo", както и на "Икар" 2013 за съвременен танц и пърформанс съвместно със Станислав Генадиев.

Monocrossing на Derida Dance & Central Europe Dance Theater е мултимедиен танцов пърформанс, в който героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства. Хореограф и режисьор е Живко Желязков. Участват българският танцьор Филип Миланов и Мариан Харгитай, номинирана за най-добър изпълнител на Унгария за 2012 г.

"Кардиограма" на Културна фондация А25 е танцов и визуален пърформанс, в който двамата изпълнители в активно взаимодействие със средата изграждат психоделично пространство на подъзнателни импулси и съноподобни картини. Режисьор на спектакъла е Мартин Пенев - дигитален художник, който се интересува от взаимодействието между танц, тяло и технологии.

"Танцови преводи" на Балет "Арабеск" закрива българския шоукейс на сцената на Държавния музикален и балетен център. Спектакълът е изграден от 3 едноактни пиеси на хореографите Морис Кози (САЩ), Боряна Сечанова и Асен Наков, обединени от темата за общуването.

Sofia Dance Week 2013 продължава до 19 октомври, с 2 пъти повече спектакли в сравнение с предходното издание.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com