сервиз на хладилници варна

Парижкият център "Помпиду" посвещава изложба на професията на издателите

Тематична изложба, посветена на професията на издателя, представя от 9 ноември парижкият център "Помпиду". Изложбата "Издатели, законите на занаята" е богата на документален материал и книги от архивите на някои от най-големите френски издателства.

Изложбата включва около 400 документа - юридически и от архивите на издателства и автори, първи издания на книги, статии от пресата, снимки, видео. Повечето материали са от фонда на Националния архив на Франция, от архивите на създадената през 1988 г. асоциация "Институт за мемоари на съвременната издателска дейност" (IMEC) и от частни колекции. Документите от фонда на Министерството на правосъдието се показват за първи път, уточняват в пресинформацията за изложбата.    

Представените материали проследяват издателската дейност във Франция от 1945 г. насам и дават отговори на много въпроси: как издателите са се справили с цензурата поради морални, политически, религиозни или икономически причини, за да публикуват определени книги; какви маркетинговите стратегии са прилагали, за да се задържат на пазара;   

Изследователската част е дело на социолога Ерве Сери, трима куратори се занимават с трите отделни части на експозицията: юридически текстове; история на издателската дейност във Франция от 1945 г. до 1970 г. и от края на ХХ век до днес. Проследени са и някои куриозни случки в издателската дейност, като опитът на Ален Делон да забрани посветената му биографична книга.    

По данни на специализирания сайт Actualitté през 2008 г. във Франция са издадени 63 601 книги. Тази година едно от най-престижните издателства в страната - Gaillimard, отпразнува 100 години. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com