сервиз на хладилници варна

Парад на елегантността събира ретро автомобили във Варна

Едни от най-елегантните ретро автомобили на България идват край морето на 13 и 14 август по повод Деня на Варна. На ретро парад "Варненско лято” 2011 ще се представят 62 автомобила и 10 мотора на колекционери от цялата страна.

Ретро парадът се организира от Автомобилен ретро клуб Варна под егидата на общината. Участват представители на повечето ретро клубове в страната – на Български автомобилен клуб "Ретро” от София, на клубове от Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Елин Пелин, Ботевград, Разград, Добрич, Хасково и Дамския автомобилен клуб.

Сред най-интересните автомобили са легендарният Ford T от 1913 г., собственост на колекционера Тодор Деляков – най-старият автомобил, който ще пристигне във Варна от Бургас; Skoda Octavia Super oт 1963 г., собственост на Пламен Велински от Разград; Trabant 600 от 1963 г., собственост на Колю Дончев от Добрич; Merzedes-Benz 230 S от 1936 г., собственост на конструктора на хот род машини Кирил Николаев от Хасково.

Силно ще бъде и представянето на участниците от Варна – на независимия колекционер Георги Бонин и неговия тим, на ретро тима "Перла” на популярния Николай Колев – Бижуто, на Иван Стратиев и участниците в председателствания от него автомобилен ретро клуб "Варна”.

Сред мотористите Димо Димов от Варна ще се включи с MZ Trophy, 250 кубика от 1967 г., а американецът от Хюстън Чарлс Харвин, който от 6 години живее в България, идва със своя атрактивен руски мотор с кош М 72, 700 кубика от 1953 г.

Началото на парада е на 13 август от 14 часа, когато екипажите се събират пред Катедралата. След обиколка по булевардите "Мария Луиза” и "Княз Борис I” и Крайбрежната алея те ще финишират около 17 часа на паркинга пред Морското казино до входа на Морската градина и ще останат там до неделя, когато в 10 часа сутринта започва конкурсът за елегантност. Зрителите ще гласуват за фаворитите си до 14 часа, след което ще се състои церемония по награждаване.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com