сервиз на хладилници варна

Паметна плоча показва гроба на героинята от песента "Руфинка е болна легнала"

Героинята от известната родопска песен "Руфинка е болна легнала" вече има свой паметен знак - тежък половин тон каменен блок с посвещение. Идеята е на председателя на Занаятчийската камара в Смолян инж. Недко Пашамов, който, изучавайки историческите факти как се е родила песента, е стигнал до трагичната история на младото момиче Руфие Чакалова от смолянското село Попрелка.

Той разчистил гроба и го поддържа от четири години. Предстои да оформи цветна алея и да постави пейка за почивка на посетителите, пише вестник "Марица". Девойката от песента не дочакала своята сватба с избранника си от съседното село Надарци, разказва преданието. Била покосена от лоша болест през пролетта, когато "всичко от земя излиза, а я нах земя торнувам". Двамата били много влюбени, но не било съдба да се съберат. Според изследователя на историята, случката, вдъхновила с трагизма си народния творец да създаде една от най-въздействащите родопски песни, реално се е случила преди 150 години. На гроба на Руфинка поникнало чудно бяло цвете "Бяла кандилка", което цъфти само там и не се среща никъде другаде в околностите.

От едната страна на масивната паметна плоча от гранит е изписан текстът на тъжната родопска песен, от другата страна е издялано името на действително живялата героиня на песента Руфие Чакалова, красива и работлива родопска мома. Инициативата на Недко Пашамов е с продължение - тази песен да даде началото на ежегодно фолклорно надпяване за млади изпълнители. Организацията я обмислят заедно с кмета на Могилица Митко Чочев, под чието административно ръководство се намира и село Попрелка. За да може да се осъществи фолклорен събор и да пристигнат много хора, най-напред трябва да се ремонтира пътят от село Кремене, който е в окаяно състояние. Хората в близките населени места събират подписка за нуждата от пътно строителство на отсечката, която да доведе туристи до Руфинкиния гроб. Затова са изпратили писмо до министъра на МРРБ Росен Плевнелиев с надеждата, че ще прояви разбиране за голямата необходимост от пътна комуникация. Друго писмо за подкрепа е изпратено до министъра на културата Вежди Рашидов.

Фолклорният събор ще се превърне в духовен паметник на неосъществената любов и творческата сила на родопчани. Един от легендарните изпълнители на песента е Георги Чилингиров. Малкото родопско село Попрелка заслужава да се прочуе заради тази песен, убеден е инициаторът. Песента е любима на много известни български творци, покоряваща едновременно с трагизма и жизнелюбието си. В Смолянския край не са останали потомци от Руфинкиния род, защото наследниците се изселили в Турция.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com