сервиз на хладилници варна

Паметна плоча на оперния певец Борис Христов откриват в Стара Загора

Програма за отбелязване на 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов, която се навършва тази година, подготвят в Стара Загора. Събитията започват на 23 април и включват изложби и оперни представления.

Кулминацията на честванията ще бъде откриването на паметна плоча на Борис Христов на 9 май, когато в Старозагорската опера ще се състои концертът "Уникалните български басѝ". В него за първи път ще бъде изпълнена песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев - български композитор, който живее в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Програмата със събития, посветени на Борис Христов, започва още на 23 април, когато във фоайето на Операта в града ще се открие изложба за неговия живот и творчество. На 13 и 16 май ще се прожектират филмът "Борис Христов - портрет на един глас" (продукция на телевизията в Лугано от 1976 г.) и концертен запис на "Реквием" от Джузепе Верди от 1971 г. в Копенхаген с участието на Борис Христов и Александрина Милчева. На 17 май, също в рамките на честванията, Старозагорската опера ще гостува в НДК в София с постановката "Дон Карлос".

Тази година на 18 май се навършват 100 години от рождението на Борис Христов, един от най-големите баси на ХХ век.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com