сервиз на хладилници варна

Откриха съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта "Кокалянски Урвич"

Екип археолози откри съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта "Кокалянски Урвич" край София. Съкровището е от 18 монети от времето на Цар Иван Александър, баща на Иван Шишман.  

Монетите са намерени в притвора на църквата "Свети Илия", предполага се, че са били стотици, но голяма част от тях са иззети от иманяри, съобщи Дарик Радио след пресконференция в БТА с ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова.

Монетите датират от 1365-1371 година. На няколко от тях е изобразен той с починалия си син Михаил. Тъй като на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене по времето на цар Иван Шишман. 

От разкопките е станало ясно, че към ХV век църквата "Свети Илия" е била ремонтирана и край нея е бил направен манастир, функционирал до ХVІІ век. В притвора на църквата е имало и много богат некропол. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи на пресконференцията, че в местността може да се развива поклоннически и екотуризъм, което ще бъде приоритет за София и сериозна цялостна политика.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com