сервиз на хладилници варна

Откриха екземпляр на романа "Франкенщайн", принадлежал на Джордж Байрон

Уникален екземпляр на романа на Мери Шели "Франкенщайн" с посвещение от авторката на Джордж Байрон е открит във фамилна библиотека във Великобритания. Книгата ще бъде изложена в Лондон от 26 септември, а след това продадена на търг. Оценява се на 400 000 лири.

Книгата се е намирала повече от 50 години в библиотеката на Лорд Джей, икономист и активист на Лейбъристката партия. Открита е от внука му Сами сред документи, свързани с политическата дейност на дядо му, съобщи онлайн изданието The Huffington Post. Експерти вече са потвърдили, че посвещението "На Лорд Байрон от автора", което се чете в книгата, е написано от ръката на Мери Шели.

От 26 септември уникалният екземпляр на романа ще бъде изложен за седмица, а след това продаден на търг.

Историята на създаването на романа "Франкенщайн" започва през 1816 година, когато Мери Шели и съпругът й гостуват във вилата на Джордж Байрон на Женевското езеро и Байрон предлага да се организира състезание за писане на ужасни истории. Там Мери Шели започва да пише романа, който е публикуван през 1818 година във Великобритания в тираж от 500 екземпляра, един от които авторката подарява на Байрон. Днес романът има повече от 20 адаптации за киното и телевизията.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com