сервиз на хладилници варна

Откриват екопътека на родопската песен "Торнал Тодю на гурбет да иде"

В смолянското село Момчиловци откриват туристическа екопътека, посветена на родопската песен "Торнал Тодю на гурбет да иде". Песента е измислена от двама момчиловци в младите им години, още ученици в гимназията в Чепеларе - Димитър Радичев и Георги Мандов.

Родопчани се шегуват, че за разлика от други фолклорни области, това е единствената песен в Родопите, в която се пее за работа, но не съвсем, защото гурбетчията така и не заминава, а се връща вкъщи, след като изял приготвената му за пътуването храна. Песента е създадена преди 60 години и днес е в репертоара на родопските певци, пее се по концерти и на маса, разказва вестник "Марица".

Кърджалийският камък, за който се разказва в песента, съществува в околностите на село Момчиловци. Новият екомаршрут се казва "Торнал Тодю". Започва от центъра на селото, минава покрай параклисите "Св. Петка" и "Св. св. Петър и Павел", обикаля покрай Дупчов камък и води до "Кърджалийскян камень". На специална информационна табела е изписан текстът на песента и историята на създаването й. Благоустрояването на туристическия маршрут започват ученици - участници в лятната бригада на младежката инициатива "Красив Смолян", след което проектът е подкрепен и от други институции. 

80-годишните днес създатели на песента през 1949 г. били бедни селски момчета и не отишли на абитуриентския си бал, защото нямали дрехи и обувки. Докато били в общежитието, измислили хумористичния текст на песента, който пригодили към мелодията на популярна тогава фронтовашка песен "Загукала е гургулица и изгука тази черна война". Единият от авторите, Георги Мандов, по-късно станал професор по геология в Софийски университет, а другият - Димитър Радичев, бил учител и кмет на Момчиловци. За пръв път историята на тяхната песен била разкрита в списанието на Николай Хайтов "Родопи" през 1981 година.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com