сервиз на хладилници варна

Осмата "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив ще се проведе на 21 септември

Инициативата "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив ще се проведе и тази година, след като в продължение на два месеца бе под въпрос. Осмото издание ще бъде концентрирано в един ден – на 21 септември, в рамките на 10 часа, събития ще се случат на повече от 50 места в града.  

Програмата е разделена на 3 части: "Музеи и галерии" (23 участници), "Култура и клуб" (с участието на 18 културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове) и "Град и публични пространства" (над 10  проекта), съобщиха от фондация "Отворени изкуства", основен организатор на събитието.

"През юни 2012 две частни пловдивски галерии и част от основателите на събитието "Нощ на музеите и галериите – Пловдив", се отказаха от участие, предложиха преустановяване на събитието и предприеха медийна кампания срещу базовите му организатори – фондация "Отворени изкуства". След проведени срещи в община Пловдив, публичен отчет на фондация "Отворени изкуства", медийни изяви, заявена подкрепа от основните спонсори и партньори, обществена анкета "Има ли нужда Пловдив от Нощта на музеите и галерии"?, в която гласуваха 617 души – от тях 575 се обявиха за подкрепа на събитието (94 %) и 42 души - против (6%), се стигна до решението, което взеха останалите организатори – община Пловдив, всички музеи и 80 % от частните галерии, че събитието е важно за града и ще се организира за поредна 8-а година", съобщават още от фондацията.

"Нощ на музеите" се организира за първи път в Берлин през 1997 г. В България се провежда в голям мащаб за първи път на 30 септември 2005 г. в Пловдив по идея на Веселина Сариева и галерия "Сариев". Оттогава до днес ежегодното събитие е посетено от 160 000 души, 40 % от които са гости на града.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com