сервиз на хладилници варна

Организации от България, Полша и Словакия работят за създаването на алтернативна арт академия

Арт книга с exlibris, работи от ръчна хартия, архитектурен макет, изработен от деца, най-малките от които са на 9 години - това са част творбите, създадени от участниците в 4 ателиета, организирани във Варна от фондация за културно развитие "Сидея", български партньор в международния проект "Предай огъня". 

Проектът се реализира в партньорство с неправителствените организации Art Kruh (Словакия) и Teatr Tańca Hakashanti (Полша) с дългосрочна цел създаване на алтернативна ъндърграунд арт академия, която да функционира на номадски принцип в страни от Централна и Източна Европа. Създадените творби в първите проведени ателиета във Варна - 3 приложни (гравиране, ръчна хартия и recycle art) и театър в специфични пространства (site – specific theatre/dance) бяха представени за кратко в изложба. 

Участниците в ателиетата са на възраст от 9 до 18 години, от различни учебни заведения във Варна. "Резултатите са впечатляващи, като се има предвид, че участниците в  приложните ателиета не учат в паралелки с изучаване на изобразително изкуство", коментира Светлозара Христова от фондация "Сидея". Бъдещи професионалисти са само участниците в ателието по театър в специфични пространства - ученици по хореография в НГХНИ "Константин Преславски" - Варна. Други две интензивни ателиета сапроведени в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Надежда", осъществен е и първият обмен - водещите на ателиетата recycle art и ръчна хартия Наталия Николова и Анита Цекова са провели подобни уъркшопи и в полския град Желона Гура.

През септември във Варна ще се организират нови уъркшопи, когато гости ще бъдат преподаватели от партньорските организации от Словакия и Полша.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com