сервиз на хладилници варна

Октомври - месец на българското кино

Този месец българската публика ще има избор да гледа родни филми - три от новосъздадените ленти тръгват по кината в страната през октомври. Всички те са включени в програмата на фестивала "Златна роза".

От 7 октомври в киносалоните вече се прожектира "Операция "Шменти капели" на Иван Митов по сценарий на Влади Въргала, на 14 октомври тръгва "Островът" на Камен Калев, а на 28 октомври - "Кецове" на Иван Владимиров и Валери Йорданов. В киносалоните вече събират публика "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев-Шошо и "Love.net" на Илиян Джевелеков.

"Радостното е, че на този фестивал има кино", обобщи кинокритикът Вера Найденова на пресконференция във Варна след фестивалните прожекции на "Лора от сутрин до вечер" и "Кецове" (и двата в конкурсната програма) и добави, че фестивалът трябва да отдели място и за дискутиране на темата за субсидирането на филмите и начините, по които създателите на филми успяват да намерят средства, ако не са финансирани с държавна субсидия. По този повод режисьорът на "Лора от сутрин до вечер" Димитър Коцев-Шошо каза, че филмът е правен с приятелски бюджет, по-малък от този за коктейла на високобюджетен филм. "Преди година смятах, че в най-добрия случай филмът ми ще се разпространява чрез Интернет, но в последствие нещата се развиха по по-благоприятен начин. Традиционните разпространителски компании не проявиха интерес, затова си го разпространих сам", каза още режисьорът. Продуцентите на "Кецове" уточниха, че филмът им има осигурен и световен разпространител, а следващият фестивал, на който ще бъде прожектиран, е Международният филмов фестивал в Манхайм, в програмата Discovery.

До края на фестивала "Златна роза" предстоят прожекциите на още няколко конкурсни заглавия, наградите ще станат известни на 13 октомври.  

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com