сервиз на хладилници варна

Норвежкото посолство ще дари книги на Варненската библиотека

Норвежка литература в превод на български език ще дари на Варненската библиотека посланикът на Кралство Норвегия у нас, г-жа Тове Скарстейн. Официалната церемония ще се състои на 29 юни от 16,30 часа, съобщиха от библиотеката.

Дарението включва 18 заглавия - съвременна и класическа норвежка литература, преведени от норвежки език, както и справочници и информационни материали за Норвегия. То е част от политиката на посолството за популяризиране на норвежката култура и литература сред българската публика. От началото на годината досега посолството дари норвежки книги на Столична библиотека, регионалните библиотеки във Видин, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Габрово и Копривщица.

Благодарение на активната финансова подкрепа на норвежката държава и НУРЛА (Норвежка литература зад граница), българските читатели преоткриха класически автори като Хенрик Ибсен, Бьорнстерне Бьорнсон, Кнут Хамсун и Сигрид Унсет, преведени директно от оригинал. Все по-популярни в България са и съвременни писатели като Кнут Фалбакен, Юстайн Гордер, Ларш Собю Кристенсен, Ерлен Лу, Юн Фосе, Едвар Хуем, Ингвар Амбьорнсен, Рой Якобсен,  Ане Холт, Ане Б. Рагде, Пер Петершон, Том Егеланд и много други.

“Четенето е най-лесният начин да пътуваш без да напускаш дома си. Надявам се, че варненските читатели ще приемат тази покана за пътуване до Норвегия,” заяви г-жа Скарстейн по повод на дарението.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com