сервиз на хладилници варна

Норвежката комикс героиня Неми празнува втори рожден ден в България

Две години от появата у нас на норвежкия комикс "Неми - звезден прах и лъжи" ще отпразнуват на 13 октомври в София почитателите на комикс културата. Комиксът за възрастни е създаден от норвежката художничка Лисе Мюре.

Българският рожден ден на героинята ще бъде отбелязан в клуб "3 уши" в София, съобщиха от посолството на Норвегия у нас. Приключенията на Неми са издадени през 2009 г. на български език от издателство "Роборид".

Неми е един от най-популярните образи в скандинавските комикси. Героинята е създадена от художничката Лисе Мюре в края на 90-те години на ХХ век. По това време скандинавските комикси са непознати дори за местната публика, а на художниците, които в момента се радват на небивала популярност не само в региона, а и в голяма част от западна Европа, се налага доста да убеждават издателите в качествата на своите герои. Днес, повече от 10 години от появата си, Неми е сред най-популярните и разпознаваеми образи в жанра в Норвегия, Швеция, Дания, Финландия, Англия, Испания, отбелязват от издателството. 

Неми е на около 25 години. Пие, пуши, спи до късно, няма постоянна работа, нито ходи на училище, обича мъжете и секса, но няма постоянен приятел… Любимото ѝ животно е драконът. Обича филмите на ужасите и класиката в sci-fi и освен с ругатни, езикът ѝ изобилства и с цитати от култови филми и песни. Въпреки че далеч не се вписва в представите ни за класически комикс супергерой, самата тя е влюбена в Батман и Сандмен.

"Неми - звезден прах и лъжи" е първият албум от поредицата комикси за Неми, появил се у нас.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com