сервиз на хладилници варна

Нов музикален фестивал в Стара Загора кани училищата по изкуства

Първото издание на нов камерно-музикален фестивал ще се проведе в Стара Загора на 9 и 10 март. В рамките на фестивала е предвиден майсторски клас за инструменталисти и камерно-музикални ансамбли от средните училища по изкуства в страната и музикалните академии в София и Пловдив.

Фестивалът под мотото "Европейската музикална традиция през погледа на младите таланти" се организира по идея на международния квартет Et Arsis Piano Quartett, базиран в Германия, който включва музиканти от България, Литва и Испания, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Квартетът в състав Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола) и Диего Хернандес Суарес (чело) ще открие фестивала на 9 март от 11,00 часа с концерт на сцената на Старозагорската опера. Музикантите ще проведат майсторски клас в Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова", който ще завърши с концерт на 10 март.

Членовете на Et Arsis Piano Quartett са получили музикалното си образование в Германия и ще споделят своя опит с българските участници в майсторския клас. Двудневният фестивал се провежда в Стара Загора, роден град на сестрите Велислава и Христина Таневи, възпитанички на училище "Христина Морфова".

Идеята е в бъдеще концертната част да прерасне в своеобразен ежегоден фестивал на камерната музика, на който да се канят млади ансамбли и изявени български и чуждестранни изпълнители.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com